Verslag Verrassingsrit HAV-West zondag 09 juni 2024.

 

Na de openingsrit eind maart, de bollenrit eind april en het jaarevenement in Oost werd nu op zondag 9 juni 2024 weer een rit door HAV-West georganiseerd.

De rit was georganiseerd en uitgezet door Johan en Marlou de Hoog en familie en voerde naar het Groene Hart van Zuid-Holland met een bezoek aan een melkveebedrijf.

We hadden er weer zin in. We verzamelden bij Pieters Brasserie in Pijnacker in de groene nieuwbouwwijk Keijzershof naast het metrostation Pijnacker-Zuid. Pieters Brasserie is een onderdeel en een ontmoetingscentrum van het woonzorgcentrum Weidevogelhof in Pijnacker, in gebouw Patrijs van de zorgorganisatie Pieter van Foreest. Deze zorgorganisatie is werkzaam in Delft en omstreken en levert zorg aan mensen die vergeetachtig zijn, moeite hebben met de dingen van alledag of het begrijpen van anderen.

Ook levert Pieter van Foreest zorg aan personen met lichamelijke beperkingen of voor wie het gemis aan contacten een probleem is.

Pieter van Foreest was een 16e-eeuws geneesheer, die van zeer grote betekenis is geweest voor het medisch welzijn van de Delftse bevolking en voor de geneeskunde in het algemeen.

Marlou de Hoog is hier werkzaam en Johan is voorzitter van de Vrienden van de  Weidevogelhof en bovendien lid van de Historische Automobiel Vereniging. Zij hebben geregeld, dat een geselecteerde groep cliënten een ritje door de wijk met onze oltimers mee zouden rijden na de ontvangst met koffie en gebak in het ontmoetingscentrum. Ze waren erg enthousiast. We waren met 19 oldtimers en er was tevoren een indeling gemaakt.

Na deze korte rit konden we starten met de “verrassingsrit” van een 100 km.

We vertrokken vanaf het parkeerterrein voor nog een ommetje door de wijk in Pijnacker langs 2 bejaardenhuizen om de auto’s te “showen”. Daarna reden we via de plaatsen Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek naar een mooie route door het Bergse Bos langs het riviertje de Rotte. Hier konden we via een smalle “achterdeur”-mogelijkheid de route vervolgen langs de Bleiswijkse Verlaat. Een mooie route met vergezichten door het Hollandse Midden. Via de plaatsen Waddinxveen en Boskoop reden we vervolgens langs de Gouwe waar we daarna midden in de weilanden in het Groene Hart van de Randstad een bezoek brachten aan het biologische melkveebedrijf van de familie Oostdam. Oostdam Zuivel produceert op biologische wijze melk en distribueert zelf onder het keurmerk Mijn Melk. Jorden Oostdam gaf een toelichting. Oostdam Zuivel is tevens testlocatie met een aantal volautomatische melkrobots voor de mini-zuivelfabriek van Lely in Maassluis. Lely is producent van machines en datasystemen voor voornamelijk de melkvee-industrie. Na afloop mocht Jorden Oostdam een mooie Dendrobium plant namens de HAV-West in ontvangst nemen.

Na dit bezoek vervolgden we onze verrassingsrit over het terrein De Hooge Burch van Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Dit is de hoofdvestiging van de zorgorganisatie Ipse de Bruggen in Zuid-Holland en welbekend bij ons vanwege de jaarlijkse ritten “Onbeperkt toeren” in juli met verstandelijk beperkte cliënten.

De rit gaat verder langs de Oude Rijn en door Alphen aan de Rijn, Hazerswoude-Rijndijk en Zoeterwoude-Rijndijk  langs de Meubelboulevard en de landelijke plaatsen Zoeterwoude-Dorp langs de Zoetermeerse Plas en Stompwijk door het Groene Hart naar Leidschendam.

In Leidschendam rijden we langs de Vliet en verder door het bedrijventerrein Forepark in de Vinex wijk Leidschenveen langs het ADO stadion naar de eindlocatie aan de Nieuwkoopseweg in Nootdorp. Hier is het komkommer/paprika bedrijf van Han en Joke van der Helm gevestigd. Hier konden we in de bedrijfsruimte even onder het genot van een drankje en een hapje nog even nagenieten. Deze bedrijfsruimte is tevens ingericht als klusloods en stallingsruimte voor de klassieke auto’s van Han van der Helm en Henk Verheijen. De rode Cadillac 62 sedan uit 1949 en Cadillac LaSalle uit 1929 hadden beiden meegereden. 

Ook de Chevrolet Monte Carlo coupé uit 1976 van Johan de Hoog staat hier gestald.

Het was al met al een mede door het zonnige weer een geslaagde dag, zoals ook de journalist van het lokale blad de Telstar voor Pijnacker e.o. het verwoordde in de uitgave van 12 juni 2024, pagina 22.

Wij danken de familie de Hoog voor het uitzetten van de rit en het verder organiseren van de bezoeken. We kunnen terugzien op een mooie en veelzijdige rit met interessante bezoeken.

Foto’s en tekst: Peter en Leonie Kuijvenhoven.