HAV Zwolle op “schoolreisje”

In juli komt het ledenbericht om in september i.p.v. de eerste koffieklets een zomeravondrit te organiseren met na afloop een bezoek aan het museum Myskery in Emmen. De afstand en het late tijdstip kan misschien een hindernis zijn om met de oldtimer daar naar toe te rijden. Het is dus heel  prettig, dat ons lid Cees Lubbers bereid is om met zijn Commer oldtimerbus voor vervoer van Zwolle naar Emmen te zorgen. Cees is ook initiator van de stichting Furori: Stichting Furori maakt zich sterk voor zieke kinderen en wil hen met race-events een grandioze ervaring bieden. Zo vergeten kinderen even dat ze ziek zijn en kunnen ze een dag gewoon kind zijn en plezier maken! (furori.eu)     

Er zijn 3 opstappunten: in Zwolle, Meppel en Hoogeveen. Vertrek vanaf de opstapplaats in Zwolle aan de Katwolderweg 7 bij het bedrijf van Cees Lubbers (classics-racing.nl) is 17 uur, met Henk Foppen als chauffeur, waarna we 17.30 uur in Meppel aankomen. Vanuit Meppel vertrekken we tegen 17.50 uur zonder stop in Hoogeveen naar Emmen, waar we rond 18.30 uur aankomen. Enkele HAV leden zijn met eigen vervoer naar het museum gekomen.

Museum Myskery in Emmen heeft een prachtige collectie oldtimers en klassieke auto’s, van diverse merken, daarnaast een grote collectie miniaturen(ongeveer 500 stuks) in verschillende schalen, waaronder een aantal heel bijzondere, de eerste Benz en de eerste Ford, waarbij Henri Ford goed gekeken heeft hoe Benz de motor bouwde! Ook is er een kunstgalerij met op dit moment een zeldzame expositie over Vincent van Gogh, ook voor de niet kunstliefhebbers heel interessant!

En Myskery is ondertussen een Bovag erkend Auto Museum is geworden.

Eerst natuurlijk een groepsfoto bij de oldtimerbus  …. We zijn tenslotte op “schoolreis” 😊. Vervolgens worden we ontvangen met koffie met vlaai; aan de Heineken leestafel, uit het Heineken café van Schiphol en enkele statafels kunnen de consumpties genuttigd worden. Gerrit Misker, oprichter van het museum, vertelt een inleidend verhaaltje, en dan wordt de groep in tweeën gesplitst: groep 1 start met Gerrit bij de kunstexpositie van Van Gogh en groep 2 met Aart van Roosmalen start bij de oldtimers.

Gerrit vertelt bijzonder enthousiast over de tekeningen van Van Gogh, weet er veel van; ontzettend leuk! 😊. De tekeningen die de expositie vormen zijn originele reproducties uit 1919, uit een map van Helene Kröller-Müller, die zij gaf als relatiegeschenk. Ook hangen er foto’s van de schoondochter van Gerrit, waarvan één de titel heeft “gezicht geven aan een blind kind” … door over een zwart vlak met je warme hand te wrijven komt een gezicht van een gefotografeerd blind meisje naar voren.

De verzameling opgezette dieren is van preparateur Henk Beijering, prachtig om te zien. Soms zijn er grapjes in verwerkt zoals een groep eenhoorns, die een hunebed bouwt 😊. Ook ligt er in een vitrine een echt mammoetbot!

Over de auto’s, de collectie bestaat uit diverse merken van o.a. Jaguar, MG en Ford (zowel Amerikaans als Duits en Engels), weet Gerrit ook met veel enthousiasme en kennis te vertellen; een blauwe A-Ford heeft meegedaan in de film “Pietje Bell” en een groene Hotchkiss heeft meegedaan in de film “Kruimeltje”. De witte Jaguar die hij verkocht, weer teruggekocht heeft en in getrouwd is, de bijzondere “Raven Black” Ford Mustang cabrio uit 1968 met diverse opties en waarvan er maar 68 in die kleur bestaan. En wat te denken van de imposante begin jaren 30 Nash Ambassador, welke voorzien van is een flinke 8 cilinder lijn motor met zogenaamde Twin ignition, dus niet één maar twee bougies per cilinder!   

Tijdens de pauze en na afloop van de rondleidingen kan er naar hartenlust worden genoten van drankjes, zoals frisdrank, wijntje, en diverse hapjes en zoutjes. Dit alles uitstekend verzorgd door Ans Misker, de vrouw van Gerrit.

Tegen 22.15 uur dienen we helaas weg te gaan en zo rijdt de oldtimerbus, natuurlijk even een oud liedje zoals “een potje met vet” zingen in de bus om het “schoolreisjesgevoel” te behouden, via Meppel naar Zwolle, waar we om 23.15 uur aankomen.

Het is een geweldig leuke avond geweest, met een zeer gastvrij onthaal, uitstekende catering, de enthousiaste verhalen van beide gastheren en de heen- en terugrit met de prachtige oldtimerbus  …… geweldig!

 

Tekst en foto’s: Han en Els van der Horst, Zwolle