Tekst: Han en Els van der Horst

Foto’s: Han en Els van der Horst

Zondag 6 oktober 2024 vindt alweer de zeventiende editie van de Introductie van het Bokbier plaats en evenals voorgaande jaren met de aanwezigheid van een aantal oldtimers. HAV district Zwolle is nl. wederom uitgenodigd om aan de festiviteiten deel te nemen en gevraagd om met de oldtimers een “sfeervol plaatje” neer te zetten. Dit jaar zijn er 28 deelnemers, afkomstig o.a. uit de districten Noord, Oost en natuurlijk Zwolle.

Hoewel de weersverwachting in eerste instantie niet heel mooi was, is het weer ons goed gezind; weliswaar niet zo warm als de 20 graden van vorig jaar, maar met een zonnetje, wat wolken en een toch wel redelijk aangename temperatuur van zo’n 15 á 16 graden mogen we onze handen dichtknijpen .

Het programma is net als voorgaande jaren; rond 13.30 uur is het verzamelen in de Krabbestraat, waarbij een aantal personen van de deelnemende auto’s in passende kledij verschijnen om de sfeer van vroeger tijden proberen weer te geven.

Een tas met, na thuiskomst blijkt, een aantal typisch Italiaanse producten wordt ons uitgereikt als dank voor onze aanwezigheid.

Zoals eveneens in de voorgaande edities komt schipper Maik Overbosch rond 14.00 uur met zijn prachtige tjalk “Emanuel” uit 1903 het Bokbier aan Zwolse wal brengen bij café ‘t Beugeltje. Met een aankondiging door Peter Vader, de stadsomroeper, wordt naast het café natuurlijk direct het eerste vat aangeslagen en uitgedeeld om te proeven. De twee brouwerswagens met ervoor de 2 stel imposante paarden van vorige jaren konden helaas niet van de partij zijn. Daarvoor in de plaats rijden er 2 vrachtwagens, die vervolgens de vaatjes naar de diverse café ’s in de Zwolse binnenstad zullen brengen.

Vergezeld van 2 heren op hoge bi’s (fietsen) en bovendien geassisteerd én begeleid door een aantal Puch berijders, start, later dan de oorspronkelijke tijd wegens een “onwillige” auto, rond 14.50 uur de stoet oldtimers, deze keer voorafgegaan door de vrachtwagens, met een toertocht door het centrum van Zwolle. De horeca ondernemers zullen zeker blij gestemd zijn, want de terrassen zijn, net als vorig jaar mede dankzij het weer, goed gevuld. Aan belangstelling (ook voor ons) geen gebrek, om het zo te zeggen ……..

Na de ronde van een uur door de binnenstad eindigen we op het Grote Kerkplein, alwaar onze vervoersmiddelen bewonderd kunnen worden. Op aanwijzing van de organisatie kunnen de bestuurders en medepassagiers de consumpties halen bij bier-restaurant Davo en gebruikmaken van het terras van Grand Café het Wijnhuis (welke overigens gesloten is), waarna er in 2 rondes smakelijke bitterballen mét mosterd aangeboden werden om de showtijd van de oldtimers al keuvelend door te kunnen brengen.

Een mooie stadsrit, onder prima weersomstandigheden, een drankje en een hapje. Helemaal niks mis mee, is onze gedachte!

Na afloop aan het eind van de middag zeggen we elkaar gedag en bedanken we de organisatie van zowel HAV als de Zwolse Evenementen Organisatie.

Op naar volgend jaar!

 

Han en Els van der Horst

Zwolle