Verslag HAV District Zwolle Koffieklets avond 4 maart met lezing.
Tekst: Han van der Horst
Foto’s: Wim Veldkamp
Voor deze koffieklets avond van HAV District Zwolle is wederom een gastspreker uitgenodigd die het gaat hebben over elektronische ontsteking systemen.
Even na 20.00 uur verwelkomt onze DC Joop Buursma de aanwezigen en onze gast Wim Veldkamp. Joop meldt dat zich een aantal zieken zich hebben afgemeld en brengt de evenementen in Hoogeveen (van Egmond Vintage Wings op 10 mei) en Zwartsluis (onder zeil op 29 mei) nog even onder de aandacht, waarbij enkele leden zich direct nog opgeven. Ook de beurs in Hardenberg loopt goed v.w.b. het opgegeven aantal deelnemers; n.l. zo’n kleine 40 stuks! De zaal heeft zich inmiddels gevuld met zo’n 16 belangstellenden die zich al van koffie of thee met een koekje hebben voorzien.
Vervolgens geeft Joop onze gast, Wim Veldkamp uit Heerde, die de csi-ignition ontwikkeld heeft, (www.csi-ignitionshop.nl), het woord. Hij geeft ons een algemene toelichting op de standaard (met contactpunten), verbeterde (pertronix / accuspark) en de volledig elektronische ontstekingen (csi-ignition / 123-ignition) met hun voor en nadelen. Wim vertelt dat hij een elektronische achtergrond heeft en zijn bedrijf, dat hij inmiddels overgedaan heeft, uit hobby geboren is, nadat hij bij van Egmond Vintage Wings (hoe toevallig) betrokken is geweest. Begonnen met het bouwen van een kitcar (Le Patron) o.b.v. een 2CV6, is hij vervolgens al snel gaan experimenteren met het ontwikkelen én daarna verbeteren van een elektronische ontsteking wat gaat van 2 cilinders naar 4 cilinders én meer. Dit leidde tot 3 verschillende soorten uitvoeringen waarvan de standaard met 16 voorgeprogrammeerde instellingen, een type met vrij te programmeren instellingen en een 3de type met speciale (race gerelateerde) voorgeprogrammeerde instellingen. Een 2CV groothandel had al snel belangstelling voor zijn product……. Uiteindelijk nog steeds in productie. Ook ontwikkelde hij, speciaal voor een monstertocht van Amsterdam naar Beijing met een Simca Aronde, de ontsteking daarvoor en kreeg hij meer vraag uit het rally segment en bouwde zijn elektronica in de originele behuizingen.
Daardoor ging hij op zoek naar (after-market) originele ontstekingsbehuizingen van Bosch, Ducelier en ook Lucas, welke meer toegespitst zijn op de auto’s van Engelse merken. Hij heeft contact met Nick Swift die als meester geldt op het gebied van Austin/Mini motoren en die tevens zijn producten verkoopt.
Wim kan heel diep op de materie in gaan en laat in zijn presentatie ook diverse schema’s zien, maar dat laten we voor de “begrijpbaarheid” en gemak hier even achterwege. Het gaat over juiste ontstekingsmomenten in relatie met het toerental, centrifugaal en vacuüm vervroeging, hoeveelheid koppel in relatie met ontstekingstijdstip en vele zaken meer…. Het is b.v. onder meer belangrijk om te laten ontsteken afhankelijk van het toerental om verschijnselen als “pingelen” en (te veel) hitte te voorkomen.
Tijdens de presentatie zijn er wat vragen en ontstaat een prettige wisselwerking tussen de aanwezigen. Als de bestelde drankjes op tafel staan, komen nog enkele punten als voor- en nadelen aan de orde, waarbij men hogere spanning/sterke(re) vonk, minder draaiende delen, minder/geen onderhoud, minder slijtage, optimale vervroeging als een paar van de genoemde voordelen zou kunnen betrachten en men als nadeel de (hogere) prijs, niet origineel en bij pech onderweg niet te herstellen (tenzij oude ontsteking onder handbereik) zou kunnen aanvoeren.
Na nog een aantal tips van Wim m.b.t. het controleren van hoogspanningskabels vanuit de verdeler naar elke (bougie)kabel en het niet verwijderen van hoogspanningskabels tijdens de motorloop, is een einde gekomen aan een mooie avond met een interessant en informatief onderwerp en de vele aspecten die betrekking hebben hierop.
Het is inmiddels na tienen en tenslotte overhandigt Joop aan Wim als dank een “vloeibaar” presentje en keren de aanwezigen langzaamaan huiswaarts.