Herfstmolenrit van HAV-West op zondag 08 oktober 2023:
De ontvangst was deze keer in de Brasserie Spazio aan de Malpensebaan in Rotterdam. Dit is pal naast de start/landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport (voorheen Zestienhoven). Vanaf hier was er niet alleen een mooi overzicht over de enige start/landingsbaan, maar ook over de ombouw van de naastgelegen N209 naar een volwaardige autosnelweg A16. De auto’s konden worden geparkeerd op het royale voorplein. Ze werden bewonderd door de bewakers van het naastgelegen detentiecentrum Rotterdam. We werden ontvangen met koffie en appeltaart en na een welkomstwoord van dc Leo Koolhaas en Aad Rodenburg konden we met een drieëntwintig auto’s starten voor een rit door het Groene Hart. Aad Rodenburg had de rit georganiseerd en uitgezet. Aad heeft een transportbedrijf en toonde vol trots foto’s van zijn BMW 502 V8 uit 1955 en zijn MB 300 uit 1959. Hij is in november 2021 gehuldigd voor het 40-jarige lidmaatschap van de HAV.
De weergoden waren ons goed gezind. We reden vanaf Rotterdam Airport door mooie gedeelten van via Hillegersberg tussen de Bergse Plassen en de Gordelweg langs de Kralingse Plas en vervolgens parallel aan de A16 naar de Nieuwe Maas voor een paar fotomomentjes aan de Nieuwe Maas. Daarna ging het via Capelle a/d IJssel over de Algerabrug over de Hollandse IJssel over de N210 in de Krimpenerwaard naar de veerpont van Krimpen a/d Lek over de Lek naar Kinderdijk in de Alblasserwaard. In Kinderdijk in het noordwesten van de Alblasserwaard staan in totaal negentien poldermolens. Een uniek gezicht. Ze staan niet voor niets allen in het UNESCO erfgoedregister.
Vlak voorbij Kinderdijk treffen we de karakteristieke witte korenmolen De Regt voor Nieuw-Lekkerland. Op de linkeroever aan de zuidzijde van de Lek rijden we vervolgens langs het herdenkingsmonument Mission Belle ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van een Amerikaanse B-17G bommenwerper, die op 1 december 1943 op de terugvlucht vanuit Duitsland werd aangevallen en zwaar beschadigd noodgedwongen hier een noodlanding uit te voeren op de Lek.
We rijden langs het pittoreske plaatsje Streefkerk met de karakteristieke toren van de Ned. Hervormde Kerk. Vlak voorbij Streefkerk staat de achtkante stellingkorenmolen met een houten onderbouw De Liefde (ook wel in Liefde Draaiende).
Even verder nemen we weer bij Bergstoep een veerpont naar de overzijde van de Lek. We hebben al veel molens gezien, maar we gaan nu als klap op de vuurpijl de lunch gebruiken in jawel: een restaurant in de korenmolen De Arend in Bergambacht in de Krimpenerwaard.
Na de lunch vervolgen we de route over een smalle, maar mooie weg langs Schoonhoven en de schilderachtige Vlist via de N228 naar Haastrecht en Oudewater naar de provincie Utrecht. De route gaat via de plaatsen Montfoort, De Meern, IJsselstein, Nieuwegein en over het Amsterdam-Rijn kanaal naar Bunnik. Vanuit Bunnik rijden we rechtstreeks naar de achterzijde van het mooie Slot Zeist voor een mooi fotomoment aan de voorzijde.
Vanaf hier is het niet ver meer naar de eindbestemming voor de afsluitborrel en/of diner: Hotel Oud-London aan de Woudenbergseweg in Zeist. Napoleon en manschappen waren ooit te gast hier.
Het lag in de bedoeling, dat na afloop van de rit op het achterterrein van het hotel een groepsfoto gemaakt werd van alle deelnemers en de auto’s. Door omstandigheden waren we zelf later dan bedoeld, maar Richard Erpelinck was zo vriendelijk om deze taak over te nemen, waarvoor hartelijk dank. Tijdens de afsluitborrel was er nog een loterij waarvoor alle deelnemers bij het begin van de rit een lot hadden ontvangen met als prijs een gratis overnachting met ontbijt in Hotel Oud-London. Het winnende lot werd door een medewerkster van het hotel getrokken: Winnaars: Leo en Mieke Koolhaas.
We kunnen terugkijken op in alle opzichten een afwisselende en bijzonder mooie rit, waarbij we met ons mobiele erfgoed veel cultureel erfgoed zoals veel molens en een mooi kasteel hebben gezien.
Hartelijk dank aan Aad Rodenburg en Martin Beukers voor het organiseren en het uitzetten van de rit.
Foto’s en tekst: Peter en Leonie Kuijvenhoven
Foto’s: Richard Erpelinck